Bokslut med dig själv

Det är sista dagen på året och det är dags att göra ett bokslut med dig själv. Förra året den här tiden skrev jag ett inlägg som hette ”Nya intentioner” med ganska många punkter att reflektera över för året som gick. Med inspiration från Peppboken och även mina nya intentioner förra året så fokuserar jag i år på färre men inte desto mindre viktiga punkter att reflektera över. Sätt dig i lugn och ro någonstans där du har lite andrum för dig själv.

Om du skulle plussa dig själv, vilket vi enligt mig gör alldeles för sällan, vad är du nöjd med i år? Vad har du gjort som varit bra? En granne frågade mig en gång när jag berättade att jag är ganska hård mot mig själv och ställer höga krav på mig själv, ”Är du lika noga med att ge dig själv beröm?” Den frågan gjorde mig då lite ställd för det var jag ju inte och detta är viktigt. Ibland kanske vi är de enda som ger oss själva beröm, alla andra har fullt upp med sitt och man kan inte räkna med eller gå och vänta på att andra ska uppskatta en innan man uppskattar sig själv.

För min egen del är jag nöjd med att jag lyckats sköta mitt företag plus jobbat mer än heltid med uppdrag och på något sätt och vis ändå räckt till för mig själv, min man och barnen. Men det har varit på gränsen och hösten var tuff men att jag ändå tog mig igenom denna hösten så som den varit är jag nöjd med.

Vad önskar du mer av nästa år? Det kan vara vad som helst egentligen. Mer tid för dig själv, att våga utmana dig själv på jobbet , mer kärlek m.m. För min del är det just mer tid för mig själv och familjen. Tid är en bristvara men ändå ett eget val vi gör, eller hur? Så det betyder att jag behöver välja bort någonting annat….

Så nästa fråga blir alltså, Vad vill du har mindre av nästa år? Kan vara konflikter, uppdrag du tagit på dig, socker, släktträffar, ansvar, m.m. För min egen del är det just att ta ansvar för allting, även saker jag inte egentligen kan styra över. Att tacka nej till uppdrag som är mer än heltid, att tacka nej till extrajobb. Detta är naturligtvis svårt om man inte har uppdrag för tillfället men något jag får jobba på, att säga Nej tack helt enkelt och att ingen kommer att döma mig för det.

Vad behöver och vad ska du börja med? Det här kan lätt bli kravfyllt, att behöva börja med något, ytterligare något som ska läggas till schemat. Det är inte meningen utan bara något som är lustfyllt eller faktiskt får dig att må bättre psykiskt. Kanske börja med att Tacka Nej till saker, något som får dig att må bättre men som absolut inte ska innehålla krav eller måsten. Vad behöver du för att kunna göra det?

Vad vill du sluta med? Samma sak här, ska vara lustfyllt och inte kravfyllt. Vad gör du som du egentligen inte vill? Vem eller vad dränerar dig? För min del blir frågan; inom vilka områden överpresterar jag? Vad kan jag släppa eller be andra göra?

Och slutligen; vilka personer har din rygg? Tar emot dig när du faller? Stöttar dig och pushar dig när du behöver? Tacka dem, personligen eller bara inom dig själv. De kommer att veta det, jag lovar.

Vill önska dig ett Gott och Kärleksfullt Nytt År med mycket tacksamhet, återhämtning och en hel del vind i håret också,

Nina

Nin

Add A Comment