Bokslut 2020

Detta året blev nog inte som någon av oss trodde. Många av oss har nog bytt fokus under året. Jag som många andra har fått projekt uppskjutna eller uppsagda, tappat klienter och kunder. Jag som många andra har känt ett virrvarr av känslor detta året, från sorg och glädje till hopp och oro. Osäkerhet om framtiden till lugn och acceptans. Jag har ibland känt mer driv och motivation än tidigare och i många stunder ingen energi alls. Känslan av att inte tappa fokus just nu i dessa stunder av osäkerhet samtidigt som själ, kropp och sinne mer än någonsin behövt vila och lyssna inåt.

Jag gör fortfarande planer och kommer att fortsätta med det. Jag har flera nya ideér för nya projekt för nya året. Men är det något detta året lärt mig är det att inte tro att allt kommer bli exakt så som vi planerar. Vi vet egentligen ingenting om framtiden. Detta året har varit en övning i att acceptera det vi inte kan styra.

Förhoppningsvis har allt kaos detta året gett oss lite mer klarhet i detta. Klarhet i vilka våra grundvärderingar är, vad som är viktigt för oss, på riktigt. Att lyssna inåt, till våra fysiska, psykiska, emotionella och själsliga behov har visat sig vara livsviktigt. Oavsett hur detta året varit för dig och dina nära så hoppas jag att du känner att du har gjort allt du kan och kan vila lite i det. Vi behöver vara snälla mot varandra och framförallt mot oss själva.

Om det är något detta året har lärt oss är det att ta hand om oss själva på alla plan. Att vara i nuet, i stillhet, för att kunna lyssna på vår kropp, vad den behöver, på våra känslor. Låta alla våra känslor vara. Är det kanske så att vi, mitt i allt som hänt detta året, behöver öva oss i att vila i en slags tillit? Det låter kanske konstigt och vi behöver alltid ta ansvar för våra handlingar men att öva i tillit är inte att släppa allt ansvar, utan mer att släppa kontrollen till allt vi ofta tror att vi kan kontrollera.

Jag tänker på alla som varit sjuka detta året, alla som lider, psykiskt och/eller fysiskt. Av sorg, av tvivel, ekonomiska svårigheter, brist på hopp m.m och det är svårt att acceptera att det är som det är just nu. Fullt mänskligt att vi känner allt detta, på olika sätt och på olika nivåer. Och så, mitt i allt detta, om vi kan ge varandra en smula hopp, visa varandra empati och omtanke. Visa inte minst oss själva omtanke och kanske även förhoppningsvis i vissa stunder känna en slags tillit ändå, trots allt.

Om det är något jag önskar för nästa år är det att vi alla får uppleva stunder av ro, stunder av tillit till oss själva, vår omvärld och vår framtid.

Jag vill önska oss alla ett Gott Nytt och Friskt År på alla möjliga och omöjliga sätt

Med tacksamhet

Nina Boustedt

Add A Comment